Polecam również sernik z TEGO przepisu.
mąka (kukurydziana, razowa lub ich mieszanka)
bakalie (wybieramy te najmniej kaloryczne)
suszone owoce, wiórki kokosowe - w zależności od upodobań
otręby owsiane
gorzka czekolana - minimum 70%
aromaty
słodzik
2 jajka
proszek do piecczenia
(można użyć również wielu innych orzechów, owoców i przypraw)
W tym czasie włączamy piekarnik (ok. 150 stopni) i przygotowujemy ciasteczka. Mieszamy bakalie i suszone owoce z ciastem (mąka, jajka, proszek do pieczenia, otręby). Starajmy się aby "nadzienia" było więcej niż ciasta, a otrębów tyle co mąki. Doprawiamy słodzikiem oraz aromatem waniliowym. Ja dodałam również odrobinę przyprawy korzennej i 3 krople sosu orzechowego.
Dobrodziejstwa bakalii i suszonych owoców:
rodzynki - są źródłem błonnika, żelaza i potasu. Obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają pracę serca, zapobiegają osteoporozie
orzechy - obniżają poziom cukru we krwi, zawierają mnóstwo witaminy C,E oraz z grupy B. Są bogate w magnez, wapń, potas, fosfor
śliwki - chronią przed osteoporozą i nowotworami. Kilka suszonych śliwek dziennie może pomóc ci w utrzymaniu linii. Ukryty w nich błonnik spowalnia przyswajanie cukru i tłuszczu i daje uczucie sytości. Ponadto niczym gąbka wchłania cholesterol. Ten smakołyk jest też sprawdzonym lekiem na zaparcia, ponieważ reguluje ruchy robaczkowe jelit i ma lekko przeczyszczające działanie
morele - mają mnóstwo beta-karotenu, co korzystnie wpływa na wygląd skóry. Ponadto są dobrym źródłem potasu, który wpływa na ciśnienie krwi oraz prawidłową pracę nerek
migdały - poprawiają pamięć i koncentrację. Są źródłem białka, cynku, potasu, żelaza, magnezu. Zawierają także wit. E, która jest silnym antyoksydantem, przez co chroni nas przed miażdżycą, udarem mózgu i przedwczesnym starzeniem się. Zalecane dla osób cierpiących na anemię oraz mających problemy ze skórą
Błonnik w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm.
Białko w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem białka są orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Zawartość białka w tych produktach jest na poziomie 5 – 6 gramów na porcję (30 g) – jest to bardzo wysoka zawartość.
Tłuszcze w bakaliach
Wśród bakalii najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca a także pistacje i migdały kalifornijskie. Produkty te zawierają średnio około 30 gramów jednonienasyconych oraz około 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gramów. Są wyjątkowo godnym polecenia źródłem dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z rodziny Omega.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
Przeciętnie całkowite zapotrzebowanie organizmu człowieka wynosi ok. 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. Bakalie są bardzo dobrym źródłem energii i warto, aby pokrywały ok. 10 – 20% całkowitego zapotrzebowania. Ze względu na niski indeks glikemiczny (ok. 15 dla orzechów, ok. 30 – 40 dla suszonych owoców) mogą być również elementem diety osób chorych na cukrzycę bądź chcących zredukować masę ciała. Bakalie są rewelacyjnym źródłem energii dla sportowców ze względu na wysoką gęstość energetyczną.
Kalorie / w 100g
Figi 249
Rodzynki 277
Morele suszone 288
Rodzynki 296
Orzechy arachidowe 595
Orzechy pistacjowe 620
Migdały 627
Orzechy ziemne 639
Orzechy nerkowca 640
Orzechy włoskie 680
Orzechy laskowe 693
szczegółowe informacje dotyczące bakalii pochodzą z internetu
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy... migdały... gorzką czekoladę, więc te ciasteczka byłyby idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWidzę że cenisz zdrowe odżywianie,więc poleca Ci młyn w Pruszczu Gdańskim:)-naprzeciwko starego kościoła w Pruszczu:)Poza mąką są również przyprawy,bakalie i syropy:)
OdpowiedzUsuń